Gummiwerk Kraiburg
Update-Rubber Grondstoffen markt
De actuele berichten over de oorlog in Oekraïne houden ons elke dag bezig. We kijken allemaal met grote bezorgdheid naar de verdere ontwikkeling van het conflict en hopen op een spoedig einde van de vijandelijkheden.
Tegen deze achtergrond is het voor ons erg moeilijk om verslag uit te brengen over de huidige ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt, aangezien de prioriteiten de afgelopen dagen/weken zijn verschoven. Desalniettemin hebben we besloten om informatie te verstrekken over bepaalde deelgebieden van de grondstoffenmarkt, aangezien we veel vragen hebben ontvangen over de effecten van de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.
Allereerst moet worden vermeld dat de effecten op middellange en lange termijn van de reeds opgelegde en nog komende sancties nog niet volledig kunnen worden beoordeeld.
Rusland is lange tijd een van de belangrijkste leverancierslanden geweest voor de Europese en mondiale rubberindustrie.
Veel van de in Rusland vervaardigde elastomeren en carbonblacks worden vooral in de bandensector gebruikt. In het geval van polyisopreen (IR) wordt bijvoorbeeld bijna 60% van de wereldwijd beschikbare hoeveelheid geproduceerd in de Russische Federatie. De verhoudingen van BR en IIR (butyl) bevinden zich ook in het tweecijferige percentagebereik.
Volgens Eurostat werd in 2021 maar liefst 550.000 ton carbon black en ongeveer 240.000 ton synthetisch rubber vanuit Rusland aan de EU geleverd.
Door de huidige situatie kan worden aangenomen dat veel van deze hoeveelheden door de sancties niet meer beschikbaar zullen zijn voor de Europese markt. De grote bandenfabrikanten zullen het hardst worden getroffen. Het verlies van dergelijke grote hoeveelheden zal echter ook leiden tot grote omwentelingen voor alle andere marktpartijen.
Carbon Black.
NR.
NR prijzen blijven stijgen. De situatie met Rusland als grootste producent van polyisopreenrubber, de synthetische vervanger, heeft hier waarschijnlijk al effect.
Wat het aanbod betreft, heeft de situatie zich de afgelopen maanden verder gestabiliseerd. De stijgende grondstofprijzen en de hoge energiekosten leiden tot verdere prijsstijgingen.
De stijgingen van de energieprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne zijn nog niet ingeprijsd.
NBR.
Rusland is ook een exporteur van NBR-rubber. Buitensporige marktverliezen kunnen ook vanuit dit gebied worden geaccepteerd.
CR.
Arlanxeo is de enige Europese CR-producent die opnieuw overmacht heeft aangevraagd. Reden hiervoor is het knelpunt in de afvoermogelijkheden van afvalproducten uit de productie die vorig jaar door de explosie werden getroffen.
VMQ.
De strikte allocaties, gecombineerd met de extreem lange levertijden tot 32 weken, gaan in 2022 zonder uitzicht op verbetering door.
HNBR.
De nog steeds zeer slechte beschikbaarheid van HNBR houdt aan zonder uitzicht op verbetering op middellange termijn. Daarnaast zijn er al verdere prijsverhogingen aangekondigd door de polymeerleveranciers.
AEM.
De aangekondigde prijsverhogingen zijn medio februari door DuPont doorgevoerd.
Inmiddels heeft het Amerikaanse chemiebedrijf Celanese een overname aangekondigd van marktconcurrent DuPont voor 11 miljard dollar. De fusie, die ook de Vamac-divisie zal raken, zal naar verwachting eind 2022 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.
Begin februari berichtten we voor het laatst over “…prijsstijgingen en extreem slechte beschikbaarheid in 2022…”.
Ook hier kan helaas niet alles gegeven worden. Als de vraag gelijk blijft, zal de beschikbaarheid de komende maanden ook niet verbeteren.
De situatie in de Oekraïne zal vroeg of laat ook hier een merkbare impact hebben. De olie- en gasprijzen stijgen immers enorm. Ook houden we de aanvoer van de Europese markt vanuit Rusland in de gaten. Hoewel dit niet direct wordt beïnvloed, zou een daling van de Russische volumes zeker een negatief effect hebben op de beschikbaarheid.
.
Vertaald uit een publicatie van Gummiwerk Kraiburg GmbH.