Afwerking precisiedelen

Cryogeen ontbramen brengt vele voordelen met zich mee.

Het ontbramen van rubber vormdelen is een arbeidsintensieve bezigheid. Iets wat vroeger ook vaak nog werd gedaan door voordelige thuiswerkers welke 2 of 3 cent per deel kregen voor het afwerken. Vaak zaten dan hele gezinnen ’s avonds thuis de producten af te werken. Iets wat vandaag de dag natuurlijk niet meer voor te stellen is.

Afwerkingsvrij produceren of afwerken in de pers of spuitgietmachine machine is uiteraard het snelste en voordeligste, maar helaas heel vaak niet mogelijk. Daarom wordt er voortdurend gekeken naar andere, betere en minder arbeidsintensieve oplossingen. 

Een goede en eenvoudige manier is het Cryogeen ontbramen van de rubber vormdelen. Door de rubber vormdelen door middel van vloeibare stikstof te kristaliseren worden de dunste en fijnste delen het eerste bros en/of breekbaar. 
Door de producten te trommelen of te stralen kunnen deze delen heel nauwkeurig afgewerkt worden zonder dat er een hand aan te pas komt. Na het ontbramen kan je dan door middel van een schudzeef de producten van het afval scheiden en als dat nog niet voldoende is , kunnen de artikelen nog in een speciale wasmachine gereinigd worden zodat ze daarna bij de klanten ingezet kunnen worden in de toepassing waar voor ze bedoeld zijn.

 

 

Wat zegt Wikipedia over Cryogeen ontbramen ofwel Cryogenic deflashing

Cryogeen ontbramen is een ontbramen proces dat gebruik maakt van cryogene temperaturen te helpen bij de verwijdering van flash op gegoten of gevormde werkstukken. Deze temperaturen laten de flitser stijf of broos worden en netjes breken. Cryogeen ontbramen is de voorkeurswerkwijze bij het verwijderen van overtollig materiaal van vreemd gevormd, maat gegoten producten. 

Werkwijze

Delen worden geladen in een onderdelenkorf. Een cryogeen, zoals vloeibare stikstof , wordt gebruikt om de werkstukken te koelen; wanneer ze gekoeld worden getuimeld en gestraald met media pellets, variërend formaat 0,006-0,080 inch (0,15-2,03 mm). In sommige gevallen heeft cryogeen ontbramen geen stralen actie gebruik, maar beperkt zich alleen op tuimelen van de onderdelen te knipperen verwijderen aan de buitenranden. 

Voordelen

Cryogeen ontbramen biedt diverse voordelen ten opzichte van handmatige ontbramen en andere traditionele ontbramen methoden.

 • Het proces onderhoudt deel integriteit en kritische toleranties.
 • Aangezien het een batchproces, de prijs per stuk is veel minder zo veel meer onderdelen in een bepaalde tijd worden verwerkt. Cryogeen ontbramen verlengt vormleven. Niet vervangen of repareren van een mal (die gewoonlijk uit stilstand en hoge kosten), kunnen de onderdelen worden ontbraamd. Dit is kenmerkend voor delen gevormd aan het eind van hun productieve levensduur.
 • De werkwijze wordt computergestuurd derhalve verwijderen van de bedieningspersoon variabele van de werkwijze.
 • Het proces biedt consistente resultaten van partij tot partij.
 • Cryogeen ontbramen is niet agressief.
 • De kosten per onderdeel in het algemeen duidelijk onder elke andere techniek.

Toepassingen

Een breed scala aan vormmaterialen kunnen cryogeen ontbramen met bewezen resultaten gebruiken. Waaronder:

 • siliconen
 • Kunststoffen – (zowel thermoset en thermoplastische)
 • Rubbers – (inclusief neopreen & urethaan)
 • Vloeibaar kristalpolymeer (LCP)
 • Glas-gevulde nylons Aluminium zamak

Voorbeelden van toepassingen die cryogeen ontbramen gebruiken, zijn:

 • O-ringen en pakkingen
 • Katheters en andere in vitro medische
 • Isolatoren en andere elektrische / elektronische Valve stengels, wasmachines en toebehoren Buizen en flexibele boots
 • Gezichtsmaskers & goggles

Vandaag de dag zijn vele vormen van bewerkingen met cryogene ontbramen in plaats van een reconstructie of repareren van mallen op producten die naderen hun end-of-life . Het is vaak verstandig en zuinig om een paar cent van de productie kosten in rekening brengen voor een deel dan investeren in een nieuwe molding tool die honderdduizenden dollars kan kosten en heeft een beperkte levensduur als gevolg van afnemende productie prognoses.

In andere gevallen werd cryogeen ontbramen bewezen een technologie, en waardoor de economische vervaardiging van hoge kwaliteit, hoge precisie-onderdelen vervaardigd met geavanceerde materialen en verbindingen.

Wikipedia